Zet je kinderen in beweging met de juiste kinderfiets

Kinderen leren het liefst spelenderwijs nieuwe dingen. Denk maar aan al het speelgoed dat ze helpt om nieuwe woorden te leren, zoals speelboekjes of de kindertablets. Maar ook door ze buiten te laten spelen kunnen ze een hoop nieuwe dingen leren. En na verloop van tijd zijn ze de loopwagen dan ook echt ontgroeid en is het tijd om ze te leren fietsen. Verras je kind dan ook eens met een mooie kinderfiets. In dit geval kan je kiezen voor een gloednieuw exemplaar, maar er zijn ook online genoeg tweedehands exemplaren te vinden voor een zacht prijsje. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden bij het uitzoeken van een kinderfiets? En wat is de basis van je kind leren fietsen? 

Kinderfiets met voldoende houvast 

In het begin kan leren fietsen een beetje eng zijn voor je kind. Stel je daarom geduldig op en zorg ook dat je kind zich comfortabel voelt op de fiets. De voeten moeten makkelijk aan de grond kunnen komen en het is altijd verstandig om eerst met zijwieltjes te beginnen. Zorg ook dat de fiets zelf een terugtraprem heeft in plaats van een handrem. Ook apart nog moeten aanleren hoe een handrem werkt kan iets te veel zijn om ook nog te moeten behappen. Zorg verder dat het stuur op de juiste hoogte staat. Je kunt er ook voor kiezen om de fiets af te laten stellen bij een kinderfietsen winkel.

 

Maak je kind zichtbaar 

Wanneer je kind eenmaal de smaak te pakken heeft, kan hij of zich waarschijnlijk uren vermaken met rondjes fietsen door de buurt. Maar laat je kind wel altijd veilig de weg op gaan. Laat je kind altijd een helmpje dragen en maak de fiets goed zichtbaar door voldoende reflectoren aan te brengen in de wielen. Zorg ook altijd dat de veters goed gestrikt zijn en dat de kettingkast van de kinderfiets dicht is om ongelukken te voorkomen. En check natuurlijk altijd of de verlichting naar behoren werkt. 

fiets-voor-kinderen

 

Tijd om te fietsen

Zoals eerder aangegeven, is het belangrijk dat je heel geduldig bent wanneer jij je kind wilt leren fietsen. Zoek een rustige omgeving op, houd je kind goed vast en begin met de basis: leren trappen en leren remmen. Loop deze stukjes ook altijd mee. Leer ook gelijk dat wanneer het remmen niet lukt stoppen met de voet ook een optie is. Bouw dit steeds meer op. Na verloop van tijd zal je zien dat het tempo steeds sneller gaat, het zelfvertrouwen groeit en je aan je conditie moet gaan werken omdat je achter je kind aan moet rennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.