Veiligheid speelgoed

Natuurlijk is het prachtig om te zien wanneer je kind aan het spelen is met een super grote speelgoed vrachtwagen. Je moet natuurlijk wel erop letten dat je kind met veilig speelgoed speelt, daarom hebben we een aantal punten samen gesteld waarop je moet letten.

Do’s:

CE-keurmerk
rag-doll-1-1423534Als speelgoed het CE-keurmerk heeft dan betekend dat het speelgoed voldoet aan de regels binnen de EU. Je kunt in het Warenwetsbesluit precies zien welke veiligheidseisen er aan speelgoed zijn verbonden. Het speelgoed mag geen vlam vatten of kunnen ontploffen, ook mag het speelgoed niet gemakkelijk zijn gebroken. Op het keurmerk moet ook staan vanaf welke leeftijd kinderen er mee mogen spelen, bijvoorbeeld kinderen vanaf 3 jaar.

Eenvoudig
Let erop dat het speelgoed wat je voor een baby koopt niet te ingewikkeld is, ze bedoelen niet dat de baby er niet mee overweg zou kunnen maar dat het niet scherp of breekbaar is.
De baby moet het ook niet in de mond of neus kunnen stoppen en natuurlijk geen losse onderdelen aan het speelgoed zit.

Checken
Wanneer je kind er mee heeft gespeeld is het belangrijk dat je het speelgoed nog eens controleer, je kind kan het wel kapot hebben gemaakt waardoor er bijvoorbeeld toch een scherp randje aan zit.
Je controleert het natuurlijk als je het aanschaft maar blijf er alert op.
Bij veel gebruik van speelgoed kan het slijten of afbreken dus let daar ook goed op en controleer één keer per twee weken de speelgoedbox en kijk wat er kapot of incompleet is en gooi het gewoon weg, want je wilt natuurlijk niet dat je kind iets overkomt.

Don’ts:

Giftig
Giftige stoffen is misschien wel het grootste probleem bij speelgoed, dus let erop dat er geen giftige stoffen in het speelgoed zit, want kinderen stoppen het vaak in hun mond.
Het staat meestal aangegeven op de verpakking en als je het niet vertrouw dan kan je het altijd navragen bij de winkel waar je het hebt gekocht of even Google en je weet het.

Onderdelen
Kleine onderdelen aan het speelgoed zijn ook heel gevaarlijk, stel je voor dat je kind een stukje speelgoed doorslikt, je moet er maar niet aan denken.
Een snoertje of touwtje aan een stuk speelgoed kunnen ook al gevaarlijk zijn aangezien kinderen vaak speelgoed in hun mond doen.
Ook kan het kind er verstrikt in raken, dus knip die rare touwtjes of snoertjes er maar gelijk af.

Scherp

Aan scherpe randjes kan je kind zich lelijk verwonden, let er daarom goed op dat het speelgoed wat je koopt, geen scherpe randjes bevat.
Neem elk scherp randje serieus en denk niet dat het niks is want het kan een flinke jaap veroorzaken.
Dus kijk uit met scherpe randen en hoeken.