Onbekend maar leuk speelgoed: het weefgetouw

Vandaag gaan we het niet hebben over alledaags speelgoed wat bij veel mensen al bekend is, maar maken we een uitstapje naar een niche waar veel (volwassen) mensen zich mee vermaken. Namelijk: het weefgetouw. Wat is een weefgetouw precies en wat kun je hier allemaal mee doen? Je leest het in dit blog.

Weven met een weefgetouw

Een weefgetouw is heel simpel gezegd een apparaat/toestel voor het in elkaar weven van een weefsel. Weven is net als breien, haken en kantklossen een manier om textiel te maken. Weven is vooral in het begin moeilijk om te leren en een weefgetouw, zeker één met meerdere schachten, kan er complex zijn. Veel wevers die hun eerste weefgetouw kopen beginnen dan vaak ook met een simpel model, waarna altijd nog opgeschaald kan worden naar een getouw met meerdere schachten.

Hoe complexer en groter een weefgetouw is hoe duurder deze wordt. Zo zijn er getouwen van €300,- tot €14.000,-. Nieuwe wevers wordt vaak geadviseerd om een cursus te volgen, omdat de basis erg moeilijk is om zelf te leren.

Weven als hobby
Weven is als hobby populair, omdat je er zeer creatief mee bezig kunt zijn. Met een relatief simpel weefgetouw kun je al vele geweldige combinaties textiel maken.  Veel hobbyisten die een weven hebben ook een spinnenwiel. Spinnen is de handeling die voorafgaat aan het weven. Bij het spinnen wordt wol (of ander materiaal) tot een draad gemaakt.

Tips bij het beginnen van weven

Als je interesse hebt in het leren van spinnen en weven dan wil ik je graag een aantal tips meegeven:

  • Start niet te moeilijk en begin met een simpel spinnewiel en weefgetouw
  • Begin met een goedkoop model weefgetouw om eerst de basis onder de knie te krijgen
  • Start met een aantal cursussen om een goede start te kunnen maken

Ga er niet vanuit dat je deze hobby snel onder de knie hebt

Leave a Reply

Your email address will not be published.