Wat is veilig speelgoed voor je kindje?

Ouderschap gaat gepaard met allerlei zorgen. Wat geef je je kindje te eten? Ontwikkelt je kindje zich wel snel genoeg? En met welk speelgoed kan je je oogappeltje zorgeloos laten spelen? Hier zal worden ingegaan op de laatste vraag. Speelgoed is heel erg belangrijk voor je kindje. Het zorgt voor vermaak en ze kunnen veel leren tijdens het spelen. Het is echter wel van belang dat dit speelgoed ook betrouwbaar is. Als je nog altijd twijfelt na het lezen van deze tips, vraag het dan zeker ook eens aan de kraamzorg. Een kraamverzorgster is altijd bereid om je te helpen bij de zoektocht naar het juiste speelgoed.

Hou het schoon

Zelfs het allerveiligste speelgoed kan vies worden. Het is daarom belangrijk dat je het speelgoed van je kind goed schoonhoudt. Het is van belang om hier bij de aanschaf al op te letten. Let er bijvoorbeeld op dat het speelgoed geen kleine gaatjes en gleufjes heeft waar viezigheid zich in kan ophopen. Knuffels zijn heel belangrijk voor kinderen en maken van alles mee. Zorg er daarom voor dat de knuffels van je spruit allemaal in de wasmachine gewassen kunnen worden. Zo zijn ze ook na het wassen nog herkenbaar voor je kindje.

Pas op stikgevaar

Kleine kindjes hebben de neiging om alles in hun mond te stoppen. Dit kan een zeer gevaarlijke bezigheid zijn. Om nare ongelukken te voorkomen is het belangrijk om erop te letten dat je kind niet in de buurt komt van kleine onderdelen. Omdat ze de neiging hebben om van alles los te peuteren, is het ook belangrijk om te checken of er geen onderdelen losgetrokken kunnen worden. Controleer bijvoorbeeld de knuffels op loszittende ogen, je koter is vaak sterker en volhardender dan je denkt en trekt ze er anders zo af.

Extra veiligheidsmaatregelenboy-child-fun-beach

Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor als het gaat om veilig speelgoed kiezen. De Europese Unie stelt strenge eisen aan speelgoedfabrikanten. Alleen als fabrikanten hieraan voldoen, krijgen ze de CE-markering. Let bij de aankoop van speelgoed dus op dit label. Als je tweedehands speelgoed van (de kinderen van) je vrienden of familie krijgt, of als je kindje met jouw oude speeltjes speelt, is het heel belangrijk om ze te checken op de veiligheid. Kijk dan of ze chemische weekmakers (ftalaten) bevatten en, als het speelgoed wat ouder is, controleer op (afbladderende) verf met lood. Als deze stoffen aanwezig zijn, is het beter als je kind er niet mee speelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.